Prunus lusitanica ‘Angustifolia’, ook wel Portugese laurier genoemd, is een stijlvolle, groenblijvende struik met glanzende smalle bladeren en dieproze takken. Niet alleen is hij uitstekend geschikt als haagplant, ook als losse struik in de tuin of border is de Portugese laurier een echte blikvanger. Gemakkelijk in onderhoud en tevreden met iedere grondsoort: wat wil je nog meer? Het is goed om te weten dat de bladeren en bessen van de Portugese laurier niet eetbaar zijn.
Portugese laurier is giftig
Alle onderdelen van de Portugese laurier, de takken, de bladeren en de besjes, zijn giftig voor zowel mens als (huis)dier. Houd daar dus rekening mee. Alleen vogels kunnen zich tegoed doen aan de kleine besjes. Zij hebben een ander spijsverteringsstelsel, waardoor de giftige zaadjes in de besjes niet worden verteerd.
Portugese laurier niet verwarren met ‘echte’ laurier
Soms wordt de Portugese laurier verward met een andere lauriersoort: Laurus nobilis. Dit is de ‘echte’ laurier waarvan de blaadjes gedroogd worden gebruikt in de keuken, om gerechten als soepen en sauzen extra smaak te geven. Als je de blaadjes van de echte laurier kneust komt gelijk de bekende, kruidige geur vrij. De echte laurier (Laurus nobilis) is dus wel eetbaar.