Je ziet de laatste tijd vast steeds meer sedumdaken. Sedumdaken zien er mooi en kleurrijk uit. Je denkt erover voor een dak met sedum te kiezen. Maar wat is sedum eigenlijk? We vertellen je alles over dit vetplantje en over de voordelen van een sedumdak.
Wat is sedum, een uitleg
Sedum is een plantje uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Er zijn wel honderden verschillende soorten. De natuurlijke eigenschap van sedum is dat het in staat is om water op te nemen en op te slaan in zijn bladeren. Hierdoor kan sedum heel goed tegen droogte. Daarnaast stelt deze vetplant weinig eisen aan de standplaats en doet hij het goed in vrijwel elke weeromstandigheid. Dat komt omdat de bladeren worden beschermd door een waslaagje. Wind, kou en hitte krijgen geen vat op het plantje. De soorten die het meest geschikt zijn voor aanplant op daken worden meestal niet hoger dan 20 cm. Sedum bloeit met kleine bloemetjes die verschillende kleuren en vormen kunnen hebben. Ook de bladeren kunnen qua vorm en kleur verschillen.
De voordelen van sedum
Sedumplantjes zijn licht van gewicht en vragen nauwelijks onderhoud. Ook stellen ze weinig eisen aan de ondergrond; met 6 centimeter diepte zijn ze al tevreden. Het zijn deze eigenschappen die maken dat sedum zeer geschikt is voor groene daken, ook die met een minder sterke constructie. Denk aan een carport of een schuurtje. Maar er zijn nog meer voordelen van sedum!
- Langere levensduur. Een dak beplant met sedum gaat wel twee keer zo lang mee
- Wateropslag. Sedum kan water opslaan in zijn bladeren. Als het regent houdt het een groot gedeelte van het water vast en geeft het geleidelijk weer af aan de omgeving. Het voorkomt dus wateroverlast.
- Isolerend. Een sedumdak zorgt ervoor dat het in de zomer langer koel blijft in huis en in de winter langer warm. Zo bespaar je op je energiekosten.
- Biodiversiteit. Sedum draagt bij aan de biodiversiteit. De bloemetjes trekken insecten zoals vlinders, bijen en hommels aan. Een dak beplant met sedum biedt ook voedsel- en nestgelegenheid aan bijvoorbeeld vogels.
- Schone lucht. Sedumplanten zijn in staat om fijnstof af te vangen. Fijnstof zijn stofdeeltjes in de lucht die schadelijk kunnen voor de gezondheid. Ook nemen ze CO2 op en zetten die om in zuurstof.
- De looks. De bladeren van de sedumplanten verkleuren gedurende het jaar waardoor je groene dak er elk seizoen anders uitziet. In de herfst verkleuren veel sedums roodbruin terwijl in de lente genoten kan worden van een dak met een frisgroene kleur. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloemetjes van sedum. Die komen in allerlei kleuren en omdat ze verschillende bloeitijden hebben heb je lang plezier van een bloeiend groen dak.