3 tips voor beukenhaag bemesten

3 May 2023

3 tips voor beukenhaag bemesten

Beuken zijn geliefde haagplanten. De beuk, in het Latijn Fagus geheten, is een inheemse plant en populair omdat hij robuust is en goed bestand is tegen wind en vorst. Beukenhagen dienen al eeuwen lang als (erf)afscheiding in zowel strakke als informele tuinen. Om de beukenhaag gezond te houden heeft hij, zeker in het begin na aanplant, voldoende voedingsstoffen nodig. We geven je drie tips om de beukenhaag op de juiste manier te bemesten.

Beukenhaag bemesten na aanplant

Vooral vers aangeplante beukenhagen moeten in de eerste jaren goed bemest worden. Het is verstandig bij aanplant wat goed verteerde compost of aanplantaarde te vermengen in het plantgat. Direct na het planten hoeft er niet bemest te worden. Dit doe je pas weer vanaf het tweede jaar na aanplant. Oudere beukenhagen hoeven niet meer bemest te worden, tenzij ze op een zeer zandige bodem staan met erg weinig voedingsstoffen en de planten zichtbaar langzaam groeien.

De juiste bemesting voor de beukenhaag

De beste voedingsstoffen voor de beukenhaag zitten in compost, in beukenhaagmest en in andere langwerkende, organische meststoffen. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering.

De beste tijd om te bemesten

De beste tijd om de beukenhaag te bemesten is in het voorjaar. Dan beginnen de planten weer te  groeien en hebben ze de meeste behoefte aan voedingsstoffen. Na juni kun je de beukenhaag beter niet meer bemesten. De bladeren kunnen dan, vanwege het sterke zonlicht en de warmte, gemakkelijk verbranden door de meststof.

Gerelateerde producten

Groene beukenhaag

Groene beukenhaag

Fagus sylvatica

Rode beuk

Rode beuk

Fagus sylvatica 'Atropunicea'