Beuken (Fagus sylvatica) zijn erg geliefde haagplanten. Ze groeien snel en dicht, en kunnen prima als erfafscheiding worden ingezet, omdat ze pas in de lente het dorre blad laten vallen en direct daarna weer nieuw blad krijgen. Beukenhagen worden ook veel toegepast al decoratieve hagen, bijvoorbeeld in voortuinen. Een bloeiende beukenhaag luidt de lente in! We geven je antwoord op de vraag wanneer de beukenhaag bloeit.
De bloeiperiode van de beukenhaag
De bloeiperiode van een beukenhaag is tussen begin april en eind mei. Verwacht geen grote opvallende bloemen; de beuk bloeit met onopvallende groenachtige bloemetjes (katjes) die tegelijk met het jonge blad verschijnen. Hoe ouder de beukenhaag, hoe rijker hij zal bloeien. Beuken, zeker jonge beuken, bloeien niet ieder jaar. Soms zit daar wel 5 jaar tussen!
Over bloemetjes, bijtjes en bosmuizen
De beuk draagt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemetjes. De mannelijke bloemen verschijnen in hangende hoofdjes en de vrouwelijke bloeiwijze heeft 2 opstaande bloemen. Bestuiving gebeurt door de wind of door insecten, zoals bijen. Na de bloei worden de beukennootjes gevormd, waar in de herfst heel wat diersoorten van snoepen. Het bekendst is natuurlijk de eekhoorn. Maar ook koolmezen zijn gek op de nootjes. Bovendien zorgen de beukennootjes ervoor dat bosmuizen hun wintervoorraad kunnen aanvullen. De beuk zorgt dus voor voedsel voor heel wat dieren.
Als in april de bloeiperiode van de beukenhaag is begonnen weet je zeker dat de lente van start is gegaan!