Beuken (Fagus sylvatica) zijn prachtige haagplanten die veel gebruikt worden in tuinen en parken. Ze groeien snel en worden mooi dicht. Maar helaas kunnen beukenhagen ook last krijgen van witte luizen, die zich op de bladeren en twijgen kunnen nestelen. Wat zijn witte luizen precies en hoe kun je ze bestrijden?
Witte luizen op beukenhaag: wat zijn het voor beestjes
Tussen mei en juli zijn ze het meest actief: witte, harige luizen in de beukenhaag. Ze worden ook wel beukenbladluis genoemd. Het zijn kleine, witte insecten die zich voeden met het sap uit de bladeren en twijgen van de beuk, waardoor de plant verzwakt. Bovendien scheiden ze een zoet vocht af, honingdauw geheten, waarop schimmels zich kunnen ontwikkelen. Dit leidt tot het bekende zwarte, plakkerige laagje op de bladeren. Als je niet ingrijpt kan de witte luis de beukenhaag flink aantasten.
Bestrijding van witte luizen
Gelukkig zijn er verschillende manieren om witte luizen op een beukenhaag te bestrijden. Als je ze tijdig hebt gespot kun je ze bestrijden door de hele plant met een harde waterstraal te bespuiten. Helpt dat onvoldoende dan zijn er natuurlijke vijanden die witte luizen eten. Dit zijn onder meer galmuggen, roofwantsen, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Door deze insecten in te zetten bestrijd je de witte luis op een biologische manier.
Weg met de witte luizen!
Witte luizen kunnen flink huis houden in een beukenhaag, maar gelukkig zijn ze goed te bestrijden. Door regelmatig de haag te controleren en direct in te grijpen bij een plaag kun je ze onder controle houden. Zowel chemische als biologische bestrijding zijn effectieve methoden om van witte luizen op een beukenhaag af te komen. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat je beukenhaag er weer gezond en vooral luizenvrij bij staat.